Wft staat voor Wet op het financieel toezicht, een Nederlandse wet die regels stelt voor het toezicht op financiële markten en instellingen, zoals banken, verzekeraars en beleggingsondernemingen. De wet is in 2007 ingevoerd en bundelt verschillende wetten en regelgevingen om het toezicht op de financiële sector te stroomlijnen en te versterken.
Het doel van de Wft is om consumenten te beschermen, financiële stabiliteit te waarborgen en de transparantie van financiële markten te bevorderen. De wet regelt onder andere het gedragstoezicht, zoals hoe financiële instellingen hun producten aan klanten moeten verkopen, en het prudentieel toezicht, wat gaat over de financiële gezondheid van deze instellingen.
Wft-diploma's zijn verplicht voor professionals die klanten adviseren over financiële producten, zoals hypotheken, verzekeringen, beleggingen of pensioenen. Voor elk type advies is een specifieke Wft-module, zoals Wft Basis, Wft Hypothecair Krediet, Wft Vermogen, enz. Met een Wft-diploma toon je aan dat je voldoende kennis en vaardigheden hebt om verantwoord en deskundig financieel advies te geven, in overeenstemming met de wet.
Welke Wft diploma's heb ik nog als hypotheekadviseur?
Als hypotheekadviseur heb je verschillende Wft-diploma's nodig om klanten op een verantwoorde en juridisch correcte manier te kunnen adviseren over hypotheken. De belangrijkste Wft-diploma's die je nodig hebt als hypotheekadviseur zijn:
Wft Basis: Dit diploma is verplicht voor iedereen die in de financiële sector werkt. Het behandelt de fundamentele kennis over financiële dienstverlening, wet- en regelgeving, en ethiek. Het is de basis voor alle andere Wft-specialisaties.
Wft Hypothecair Krediet: Dit diploma is specifiek gericht op het adviseren over hypotheken. Je leert alles over de verschillende hypotheekvormen, de financiële situatie van de klant, hypotheekproducten, en wetgeving rondom het verstrekken van hypothecair krediet.
Daarnaast zijn er aanvullende Wft-diploma’s die niet verplicht maar wel handig kunnen zijn, afhankelijk van het type dienstverlening dat je wilt bieden:
Wft Vermogen: Dit diploma is relevant als je naast hypotheekadvies ook advies wilt geven over vermogensopbouw, zoals sparen, beleggen en andere vormen van financieel beheer.
Wft Consumptief Krediet (optioneel): Als je klanten ook wilt adviseren over consumptieve kredieten, zoals persoonlijke leningen en doorlopend krediet, is dit diploma vereist.
Wft Inkomen (optioneel): Als je advies geeft over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen of inkomen gerelateerde producten in combinatie met hypotheekadvies, is deze specialisatie nuttig.
Als je zowel hypotheekadvies als breder financieel advies wilt bieden, zijn de Wft Vermogen en Wft Inkomen waardevolle toevoegingen. Echter, voor puur hypotheekadvies zijn Wft Basis en Wft Hypothecair Krediet verplicht.